Kick-off: Meebouwen aan HDAB-NL

Denk mee. Doe mee. Bouw mee.

Op 3 september 2024 houdt het programma HDAB-NL een kick-off om samen met het zorg- en onderzoeksveld te bouwen aan een Nederlandse Health Data Access Body (HDAB). Deze wordt gehouden in Stadion Galgenwaard in Utrecht.

Een HDAB is een op te richten orgaan dat het aanvragen en verwerken van elektronische gezondheidsgegevens over patiënten voor wetenschappelijk onderzoek, beleid en innovatie stroomlijnt. Deze gegevens worden steeds meer digitaal vastgelegd.

Gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid worden daarmee belangrijker. Dit geldt voor het primair gebruik in het zorgproces, zodat zorgverleners beschikken over de juiste informatie op een patiënten te behandelen. En dit geldt ook voor het hergebruiken van elektronische gezondheidsgegevens die over patiënten zijn vastgelegd voor wetenschappelijk onderzoek, innovatie en beleid. Data voor elkaar dus. Dit moet veilig en volgens de hoogste normen van privacy gebeuren. Daarom stelt de EHDS dat elke lidstaat hiervoor een HDAB moet bouwen.

In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werken RIVM National Institute for Public Health and the Environment, Centraal Bureau voor de Statistiek, Health-RI en ICTU samen in het programma HDAB-NL om de technische functionaliteiten voor deze HDAB te ontwikkelen. Daarnaast draagt het programma zorg voor (publieks)communicatie, stakeholder engagement, training en capacity building en helpdesk ontwikkeling. Samen met stakeholders, eindgebruikers en andere geïnteresseerden wil het programma dit verder ontwikkelen. Iedereen die interesse heeft kan meedenken, meepraten en meebouwen.

HDAB-NL programma

Het HDAB-NL programma bestaat uit tien werkpakketten. Voor de technische werkpakketten, werkpakket vier tot tien, wil het programma samenwerken met mensen uit het zorgveld. Dit zijn stakeholders en eindgebruikers en overig geïnteresseerden.  Doel is om te komen tot een HDAB-NL waar iedereen zich in kan vinden.

Kick-off

De kick-off op 3 september 2024 is het startschot om samen te bouwen aan een Nederlandse Health Data Access Body (HDAB). Tijdens deze kick-off wordt de context geschetst voor een HDAB-NL, en hoe we deze samen met iedereen die hierin is geïnteresseerd willen bouwen. Na de kick-off wordt online verder samengewerkt op de HDAB-NL community. De kick-off is in Stadion de Galgenwaard in Utrecht. Aanmelden voor deze kick-off kan tot 26 augustus 2024.

Bekijk hier het complete programma van de kick-off en de werkpakketten.